FRANŠÍZA

Sny se plní I V GASTRU

KONCEPT BISTROKAVÁREN MONDIEU SI OD ROKU 2013 VYBUDOVAL STABILNÍ MÍSTO VE SVĚTĚ GASTRONOMIE, PŘIČEMŽ RŮST BYL NEVYHNUTELNÝ. SOUČASNÝCH PROVOZOVEN MONDIEU JE UŽ DEVĚT A NACHÁZEJÍ SE V PRAZE, BRATISLAVĚ, JAKOŽ I V KOŠICÍCH. JEDNA Z NICH SE VŠAK OD OSTATNÍCH DIAMETRÁLNĚ LIŠÍ.

left

Jde o Mondieu FRANCHISÉ No. 1. Už samotný název napovídá, že jde o franšízovou provozovnu, ta je však výrazně jiná než běžné franšízy. Nejdůležitějším faktem u Mondieu FRANCHISÉ No. 1 a následně u všech dalších podobných provozoven je, že její majitel nemusí mít žádný vstupní kapitál na zakoupení provozovny či licence. Stačí, aby měl podnikatelského ducha, schopnost vést samostatnou provozovnu a cit pro gastronomii. To vše musí ukázat minimálně v průběhu jednoho roku jako součást týmu Mondieu.

Důkazem toho, že tento princip opravdu funguje, je Executive chef Martin Adámi, který se stal prvním majitelem franšízové provozovny pod hlavičkou Mondieu, zmíněného Mondieu FRANCHISÉ No. 1. „Zaměřujeme se na špičkovou gastronomii a využíváme také málo používané postupy v přípravě jídel, jakým je například fermentace,“ říká spokojený majitel provozovny Martin Adámi.

 

Martin Adámi

Jeho příběh, jak se stal ze chefa šéf, může být inspirací i pro mnohé další. Otvíráme dveře všem talentům s podnikatelskými buňkami, kteří se zatím neuměli nebo nemohli nastartovat. Příležitost právě přišla.

PŘEČTĚTE SI I ROZHOVOR S MAJITELEM PROVOZOVNY MONDIEU FRANCHISÉ NO. 1, EXECUTIVE CHEFEM MONDIEU MARTINEM ADÁMIM.

 

MARTINE, STAL SES PRVNÍM ČLOVĚKEM, KTERÝ DOSTAL VLASTNÍ MONDIEU – FRANCHISÉ No. 1. CO TO PRO TEBE ZNAMENALO?

Znamenalo to pro mě příležitost naučit se něco nového, posunout svou kariéru na další stupeň, možnost dělat si některé věci svou cestou. Je to možnost uplatňovat svou filozofii při řízení provozovny, při řízení týmu lidí, kteří tam pracují. A určitě to znamená mít větší odpovědnost.

V ČEM JE TENTO KONCEPT ODLIŠNÝ OD JINÝCH FRANŠÍZOVÝCH PROVOZOVEN?

Odlišnost vidím především v tom, že provozovnu jsem dostal do užívání bez toho, abych musel „kupovat“ značku Mondieu.

V ČEM SE LIŠÍ OD OSTATNÍCH MONDIEU?

Liší se v tom, že se nejedná o takové klasické bistro, kde našim zákazníkům nabízíme například palačinky, bagety, ale bistro, v kterém se zaměřujeme na špičkovou gastronomii, moderní, málo používané postupy při přípravě jídel, ale zároveň se vracíme i ke starým způsobům zpracování surovin, jako je například fermentace.

JAKÝ JE TO POCIT MÍT VLASTNÍ PROVOZOVNU?

Byly to smíšené pocity, radost z příležitosti, trocha, ale opravdu jen trocha obavy, ale to bylo asi přirozené, protože jsem se pustil do něčeho, co bylo pro mě nové. Zároveň to byla pro mě pocta a jsem velmi vděčný za tuto příležitost.

V RÁMCI MONDIEU JSI ZASTÁVAL FUNKCI EXECUTIVE CHEF. JAK TO JE V MONDIEU FRANCHISÉ No. 1? JSI CHEF, NEBO ŠÉF?

Na prvním místě jsem šéf. Už to není tak, že moje starost je jen kuchyně, ale celá provozovna. Ale protože jsem srdcem šéfkuchař :), jsem i velmi pedantský chef (za zády šéfkuchaře 🙂 ).

S JAKÝMI PLÁNY A CÍLI SES DAL NA TUTO PRÁCI, KDYŽ JSI ZAČÍNAL? CHTĚL JSI VŽDY MÍT VLASTNÍ PROVOZOVNU?

Plán byl prosadit se jako šéfkuchař, byl to vždy můj prioritní cíl a vždy jsem si za tím cílevědomě šel. Co se týká vlastní provozovny – ano, samozřejmě, i tuto možnost jsem zvažoval, ono to je v mé branži asi přirozené. Ale také mě například lákala i pozice být šéfkuchařem ve špičkovém hotelu, případně mít vlastní penzion někde v horách.

KDO MŮŽE V BUDOUCNOSTI MÍT TAKÉ VLASTNÍ PROVOZOVNU MONDIEU?

Vlastní provozovnu Mondieu může mít každý, kdo u nás pracuje minimálně rok. Samozřejmostí jsou cílevědomost, správné cítění a pochopitelně pracovní nasazení. Je to jedinečná příležitost pro mladé lidi, kteří mají v sobě ten správný „drajv“. Nemusí to být nezbytně lidé z gastro světa, stačí, pokud touží mít vlastní byznys a mají jasnou představu, jak s ním nakládat. Pokud někdo takový čte tato moje slova, ať neváhá a určitě se k nám přidá. Vlastní Mondieu může mít totiž skutečně každý.

Pokud chcete vědět více informací o Mondieu FRANCHISÉ No.1, jakož i o celém franšízovém projektu Mondieu, napište na .